top of page

Thajsko, aneb první zápis do cestovatelského deníčku

Aktualizováno: 13. 6. 2019


Na instagramu jsem slíbila, že udělám takové malé „cestovatelské okénko“ a napíšu vám nějaké tipy, co podniknout v Thajsku. Do Thajska jsem se vydala již podruhé, tentokrát to bylo konkrétně Krabi a Koh Lanta. Hned musím zmínit, že naše léto znamená mimosezonní výlet. Takže tam nebyli skoro žádní turisté a také to znamená, že v Thajsku je období dešťů. Nicméně i tak jsme si dovolenou krásně užili.


Tak to vezmeme úplně od začátku, s recenzí aerolinek. Hned na úvod povím, že to nebyl organizovaný zájezd, ale taková ta „vlastní akce“. Bydlení jsem hledala přes booking.com a letenky přes skyscaner.com. Nakonec napíšu i nějakou takovou celkovou kalkulaci. Zájezd byl tak trochu "punk", protože jsem do poslední chvíle nevěděla, zda budeme moct kvůli zkouškám jet, takže jsem letenky kupovala ve středu v noci a v sobotu jsme letěli. Poslední ubytování jsem platila dokonce až v pátek v noci. Program se vymýšlel vlastně za pochodu s ohledem na očasí a aktuální náladu.


QATAR AIRLINES


Lítám vlastně poměrně často, ale s Qatar airlines jsem měla čest úplně poprvé. Letěli jsme z Prahy do Doha (asi 5,5 hodiny) a z Doha do Bangkoku (6,5 hodiny). Servis byl parádní, na prvním letu nám moc nechutnalo jídlo, ale pak bylo pokaždé super. Vždycky si můžete vybrat ze tří variant u hlavního jídla a dále se podává sendvič, tedy dvě jídla za let. Letadla jsou veliký, takže dost prostoru (alespoň pro mě, můj 1,98m velký přítel tak spoko nebyl.) Lety jsou dlouhé, o tom ani potom. Byla jsem vážně spokojená s personálem a službami. Ale prostě.. když chcete něco vidět, zažít a objevovat, musíte to protrpět. Poslední let z Bangkoku na Krabi to pak trvá asi hodinu a pět minut, to už je taková pohodička.


KRABI – PRVNÍ DOJMY a BYDLENÍ


Letiště na Krabi je.. maličký. Fakt maličký. Cestu do hotelu jsme cestovali taxíkem za 150 BATHU (to je místní měna, THB) na osobu, což je super. V Thajsku se jezdí vlevo a dost divoce. Vyložili jsme všechny cestující a asi po hodině cesty jsme dorazili na Ao Nang, tedy místo, kde jsme měli první bydlení. Bydleli jsme v hotelu PAKASAI (odkaz zde). Nádherný velký pokoj, naprosto dokonalé snídaně!!!




K moři asi 500m, kolem hromada obchodů – suvenýry, cestování i jídlo. První den jsme se jen aklimatizovali, vyrazili na večeři a malou procházku. Městečko Ao Nang je turisty dost navštěvované město. Jezdí odtud lodě a zájezdy do všech směrů a pro lidi, co chtějí jezdit na výlety, je to ideální místo na bydlení, protože tu hotely nejsou tak drahé.





TIGER CAVE TEMPLE - WAT THAM SUA


Hned druhý den jsme vyrazili k moři a odpoledne na první výlet. Kdo jede na Krabi, musí se vydat do tohoto chrámu, ke kterému vede neuvěřitelných 1260 schodů. Fakt neuvěřitelných schodů. Prvních 50 si říkáte, že tam jste zachvíli a vlastně se ani nezadýcháte. No, záhy vás to přejde. Já se svými 160cm jsem se do ¾ vlastně plazila, protože schody byly vysoké, občas jsem měla jeden schod (jakože krok) výš než ke kolenům. Nakonec jsme ale vylezli nahoru za krásných 20 minut, což jak jsme zjistili, je hodně slušný výkon. Odměnou za tuhle dřinu je Vám naprosto dokonalý výhled.



Po cestě nahoru sice pršelo, ale musím říct, že to bylo lepší, než kdyby bylo 40 stupňů a pražilo, protože déšť nás alespoň trochu ochladil.




K chrámu jsme odjížděli z našeho hotelu taxíkem za 300 THB na osobu. Cesta trvala asi 40 minut.


RAYLAI BEACH


Třetí den jsme si udělali výlet na známou Raylai beach, což pro mě bylo asi nejhezčí místo. K Této pláži se dostanete jedině lodí. Cesta z Ao Nang trvala asi 20 minut a zajišťují jí krásné dřevěné lodičky. Zpáteční cesta vyjde na 200 THB na osobu (tedy 100 tam, 100 zpět). Bílé pláže, krásně čisté moře, dokonalá příroda. Díky tomu, že jsme zde byli mimo sezónu, prakticky nikdo tu nebyl. Dokonce se nám povedlo úplně suprově vychytat počasí.





Pláž byla čistá, hromada restaurací, prostě pohodička. Na výběžku u Raylai beach je také jeskyně, a tak jsme se vydali na průzkum. Prošli jsme ze západní pláže na východní a došli až k jeskyni (Phra Nang). Není tam úplně nic moc k vidění, jen je to prostě hezké a když už tam jste, musíte to vidět! Užili jsme si krásnou pláž a celodenní koupačku a asi kolem třetí jsme vyrazili na loď zpět. Jediné mínus je, že musíte čekat, než bude loď plná, což občas chvíli trvá. Olepení a vysolení jsme seděli na slunci a půl hodiny čekali, než nás bude dost, abychom mohli vyrazit.





Večer jsme se vydali na obchůzku, abychom si domluvili další výlet, který jsem si tak trochu vydupala. 4 islands – aneb výlet lodí po 4 ostrovech.


4 ISLANDS – PHRA NANG CAVE, KOH PODA, KOH TUP, KOH CHICKEN


Za tento výlet jsme dali 400 THB na osobu – obsahoval transfer z hotelu, cestu lodí po ostrovech, pujčení vybavení na potápění a oběd. Když nás naložili do lodi s asi 20 Indy, vypadalo to, že to bude výlet za starou bačkoru. Ale naštěstí jsme byli místnímu průvodci sympatičtí, tak nás nechal sedět na přídi lodi, úplně mimo Indy – zkrátka VIP seat. První jsme jeli k jeskyni, kterou jsme již viděli den předem, tak jsme si jen užili cestu a chvíli na pláži.



Pak jsme se vydali ke KOH CHICKEN, což je ostrov, který vypadá jako kuřecí pařát (prej teda.) Tady přišlo na řadu potápění. Protože jsme na lodi byli s Jakubem jediní, kdo uměl plavat, vzali jsme šnorchly a nadšeně skočili šipku do vody. Indové nás se zaujetím v záchranných vestách sledovali z lodě. Šnorchling o ničem. Korály jsou tady úplně mrtvé, takže jediné, co bylo k viděním, bylo pár barevných rybiček.


Další zastávkou byl KOH TUP, kde se platí dalších 400 THB za vstup do národního parku. Opět zklamání. Ostrůvek je maličký, takže když tam zastavily 3 lodě a vyskákali všichni Indové, byla 20ti minutová zastávka fakt k ničemu. Jen jsme si vlezli do vody a čekali. Na ostrůvku jsou zvířátka, hlavně ještěři.




Poslední zastávkou byl KOH PODA, kde byl oběd. Opět – asi 10 lodí plných Indů, hromadný oběd, koupačka a cesta zpět.


Indové byli šílení spolucestující, je to zvláštní národ (ale jídlo mají dokonalý, o tom žádná) Počasí bylo trochu zamračené, ale opět nám to nevadilo, nepršelo a alespoň jsme se na lodi úplně neusmažili. Určitě to stojí za to vidět, 800 THB na osobu se vstupem do národního parku, který za to popravdě nestojí, ale musíte ho zaplatit.


JÍDLO


Co nesmím zapomenout zmínit, je jídlo. Miluju ryby, mořské plody, hodně chilli a výrazné chutě a Thajsko je doslova ráj této stravy. Vyzkoušeli jsme tu několik restaurací, protože Kuba je na ryby alergický, ale nejvíce nám chutnalo na maličkém večerním trhu, který jsme měli asi 200m od hotelu. Grilované mořské plody na špejli? Bože! Take me back! Tohle chci jíst každý den!






Co dál musíte ochutnat, je kokos. Vypít vodu a dužinu vydlabat do posledního kousíčku!




A na závěr kokosová zmrzlina, můj oblíbenec již z první návštěvy. Zmrzlina a ovoce jsou jediné sladkosti, které jím, takže tohle prostě byla povinnost. Letos jsem měla ale jen jednu, čehož trochu lituji.





KOH LANTA


Uf, docela jsem se rozjela. Další den nás čekala cesta na KOH LANTU, další cíl naší výpravy. Transfer jsme opět sehnali v městečku, 400 THB na osobu. Cesta byla dlouhá, náročná a hrozně vyčerpávající. Po asi 4 hodinách jsme dorazili na místo. V hotelu MOONLIGHT (odkaz zde) nás vítali čerstvým kokosem, což fakt bodlo. Vybrali jsme pokoj s vlastním vstupem rovnou do bazénu, moc hezké, ale celkově byl pro mě hotel zklamání. Pokoje čisté, velké, ale snídaně byly mizerné (ikdyž teda jejich ananasový džus s bazalkou? Na to budu dlouho vzpomínat!) Měla jsem zrovna narozeniny, tak mi dokonce personál přinesl dortík a zpívali mi – můj první happy birthday song! Fakt milý!


Na Lantě nám bohužel hodně pršelo. Mojí birthday dinner překazil déšť a vítr, ale i tak jsme si ji užili. Na další den jsme si pujčili skútr za 250 THB na den. Ráno trochu pršelo, ale nakonec se počasí umoudřilo. Sedla jsem nadšeně do sedla skútru a dovedla muže do OLD TOWN. To je hlavní město Lanty – v hlavní sezóně asi hodně živé, teď prakticky o ničem, ale domečky na vodě rozhodně stály za fotku!




Pak jsme stihli dojet do WHY NOT BARU, což je takové poměrně známé místo na Koh Lantě. Dali jsme si oběd a pokračovali směrem do Národního parku, kde se platí 200 THB vstup. Tam nám dokonce svítilo sluníčko, takže jsme si mohli udělat několik krásných fotek a také se trochu projít.





Poté jsme vyrazili k vodopádu a slonům. Zastavili jsme na parkovišti, kde na nás naběhli místní, že musíme zaplatit 300 BTH, aby nás tam dovedli, že to sami nezvládneme, protože je to daleko, schované a nebezpečné. NENECHTE SE ZLANAŘIT A NIC NEPLAŤTE. Prostě zaparkujte, dejte jim 40 bth za parkování a vydejte se hledat vodopád sami. Určitě to zvládnete. Cesta je trochu krkolomná, vede pralesem, před vodu, ale určitě to najdete. Vezměte si dobré boty a připravte se, že se pořádně zaflákáte od bahna a taky doporučuju přibalit repelent, ale to celkově na celý pobyt, protože komáři nás žrali od začátku.




Na slonech jsme jezdit nechtěli, tak jsme se na ně jen z dálky dívali, ale můžete jim také za 100 BTH koupit jídlo a krmit je. Pak jsme nasedli na skútr a jeli zase dál. Najednou začalo pršet a my jsme na hotel přijeli úplně zmáčení. Pršelo až do večera, takže jsme pak vyjeli jen na večeři ve chvíli, kdy déšť ustál.




Další den nám pršelo celý, ale i tak jsme projeli vrchní část ostrova k Saladan Pieru, až znovu do OLD TOWNU a pak jsme celé odpoledne proflákali na pokoji, protože fakt moc pršelo. Večer zase jen kousek na večeři. Chtěli jsme na Lantě vyrazit ještě na další výlet lodí, ale počasí nám vážně nepřálo a v tom, co se dělo, by mě na moře nikdo nedostal.




Takto probíhal i poslední den, ráno to vydalo všelijak, tak jsme jen jeli po ostrově pod Old Town, kde jsme ještě nebyli a zase zpět. Ale nakonec svítilo i sluníčko, takže jsme se konečně mohli i vykoupat a užít si na Lantě krásný západ slunce. Poslední den se rozhodně povedl na jedničku. Na letiště nás vezl taxík, který jsme domluvili v hotelu za 400 THB na osobu.




JÍDLO


Na KOH LANTĚ bylo opravdu poznat, že jsme tam mimo sezonu. Hromada restaurací byla zavřených, ale ty, které jsme navštívili byly úžasné. Moc se mi líbilo v OTTO BARU a BLUE MOON Baru.







CELKOVÁ KALKULACE


Zpáteční Letenka (Praha – DOHA – BANGKOK – KRABI) – 17 600 Kč - čím dřív koupíte, tím budou levnější.

Bydlení PAKASAI na 4 noci – 6200 Kč

Taxíky – 1250 THB na osobu

Výlet – 200 THB na osobu Raylai Beach, 800 THB na osobu 4 Islands

Bydlení MOONLIGHT na 4 noci – 5200 Kč

Skútr – 700 THB (včetně benzínu)

Vstup do NP – 200 THB na osobu.


+ jídlo, dá se jíst opravdu levně a na druhou stranu se dá jíst dráž než v ČR. Záleží na Vás.


Doufám, že se vám článek o Thajsku alespoň trochu líbil a že snad někomu z vás bude i užitečný. Budu moc ráda, když mi napíšete, jak se vám článek líbí. a klidně mi dejte pro příště tipy, co přidat nebo ubrat a na čem zapracovat.


Pokud by Vás zajímalo víc, mrkněte na můj instagram, kde jsou uložená i nějaká videa z cest a taky trochu osobitější pohled.


Vaše B.


126 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page